Interviu | Primul meci în România. Când tatăl stelist te duce în Giulești
Am adunat 25 de puncte în 25 de ani

Clasamentul lucrurilor învățate până acum
Au trecut 25 de ani de când m-am născut și nu-mi vine să cred. Dar măcar știu că n-au trecut degeaba. Altfel, n-aș fi avut cu ce să umplu rândurile de mai jos.
După o analiză tehnico-tactică a vieții mele până acum, am scris lista asta. 25 de idei care mi-au venit în cap. Or mai fi și altele, dar le las momentan pe banca de rezerve, că astea mi se par mai importante acum.
De reținut e că dacă aș ține cont de tot ce am scris, ar fi și mai bine. Nu am putut să fac asta, doar am început, apoi am renunțat. Iar am început și tot așa… Poate îmi reușesc măcar câteva în 2017. La fel vă doresc și vouă!
Ce cred eu că am învățat până acum, deși nu am pus în practică de cele mai multe ori.
1. Nu te amăgi și nu te minți singur/ă. Dacă celorlalți îți e jenă să le zici mereu totul în față, de tine să nu-ți fie. Fii sincer/ă, nu te fraieri. Că tot tu o să ți-o iei în freză.
2. Mișcă-te. Acționează! Nu e de ajuns să spui “o să”, “de la 1”,”de mâine”, “de luni”. Pe cât de mult amâni și te gândești că vei face ceva în viitor, pe atât de mult vei rămâne blocat pe loc.
3. Mișcă-te, partea a doua. Fă sport! Sală, bicicletă, fotbal, orice.
4. Disciplinează-te. Marchează-ți câteva lucruri pe care le faci săptămânal pentru tine, în afara jobului. Și ține-te de ele. O să fie greu la început, dar o să te ajute enorm. Fără disciplină nu ajungi nicăieri. Ordine în dezordine e doar o expresie. Dacă nu te organizezi, un mic eșec te poate dărâma de tot, pentru că nu vei ști de ce să te agăți. Având niște lucruri stabilite din timp, îți va fi mai ușor să îți revii.
Nu te gândi că într-o zi te vei trezi și vei fi liniștit/ă toată ziua și totul va curge lin și viața va fi minunată. Asta nu se va întâmpla. ?Dar gândește-te că tu te vei trezi și vei fi motivat/ă, pentru că vei avea lucrurile tale de făcut. Și ele îți vor aduce liniște.
5. Spune NU. O să doară ca naiba, pentru că nu ești obișnuit/ă. Vei simți că superi oameni, vei simți schimbarea lor de atitudine față de tine, se vor strica prietenii (care, de fapt, n-au fost niciodată sincere, tocmai pentru că un NU le strică). Te vei învinovăți. Dar vei câștiga din exercițiile astea. Așa vei fi de partea ta. Acel NU e, de fapt, un Da pentru tine.
Vei supăra oameni. Și asta e minunat. Pentru că „nu știu care e cheia succesului, dar știu care e cheia eșecului: să încerci să-i mulțumești pe toți.” (Bill Cosby)
6. Ai curaj. Imaginează-ți că îți cumperi un munte și că muntele va primi numele tău cândva. După mulți ani de viață în care doar te-ai complăcut, va fi imposibil să studieze copiii la geografie “Muntele N-am Riscat Niciodată”.
7. Vorbește cu ai tăi mai des. Iar atunci când n-ai chef să-i suni, amintește-ți cât timp ai pierdut vorbind despre fostul / fostă. Câtă energie ai pierdut gândindu-te la el/ea. Câte minute care nu ți-au adus nimic, în afară de dureri de cap.
8. Nu te mai simți vinovat/ă pentru orice.
9. Nu mai despica firul în patru. Ce e făcut rămâne făcut. Fii prezent/ă! “Cine se internează în trecut e bolnav astăzi, suferă de frica zilei de mâine și nu se va lecui vreodată.” Așa zice Traian Ungureanu în cartea “Manifestul fotbalist”. Nu mai gândi atât! Ia o pauză între reprizele de răscolit în minte întrebări și răspunsuri.
10. Nu mai spune tot tuturor celor din jur. Păstrează mai multe pentru tine.
Andreea Esca l-a întrebat într-un interviu pe Smiley: De ce nu citește lumea prin presă lucruri despre tine? Iar Smiley a răspuns: Îmi place să fiu discret, altfel n-aș putea să am nimic real în viața mea.
11. Mă gândeam să schimbăm urarea de Anul Nou “Sa fii fericit/ă!” cu “Să fii așa cum te arăți pe Facebook!” Concentrează-te pe ce faci, nu pe ce faci ca să vadă lumea că ai făcut. Ajungi obsedat/ă de asta și, de fapt, uiți ce e mai important: să te bucuri cu adevărat.
12. Dacă ai ajuns într-o gaură neagră și simți că ești ultimul om și nu ai idee ce e cu tine pe planeta asta, plânge-ți de milă. Dar într-un timp limitat. Deci, fără prelungiri. Fără melodrame, victimizări luni întregi, stat pe Facebook și înjurându-i pe cei care-și pun poze din vacanțe. E simplu. Ce ai de făcut acum? Mâine tot o să vină, nu o să se oprească lumea în loc că ești tu trist/ă. Scoți capul din gaura neagră și iei lucrurile pe rând. Începutul e cel mai greu, știu. Până prinzi firul care te scoate de tot din groapă. Cine vine-n groapă, fără chin nu scăpa. Dar după O SĂ FIE BINE.
13. Propune-ți să faci altceva primul lucru dimineață în afară de a te uita la telefon.
14. Citește mult. Despre lucruri care te dezvoltă pe plan profesional, dar și poezii, cărți polițiste, biografii, orice. Nu o să o bag p-aia cu dezvoltarea vocabularului, că nu ne pregătim să dăm capacitatea. E vorba de dezvoltarea ta că om. Și în cărți găsești moduri de a trăi din care să te inspiri. E ca la shopping, când îți cauți o cămașa care să-ți vină bine. Așa e și cu poveștile din cărți. Unele s-ar putea să fie croite special pentru tine.
15. Uită-te la filme. Dar fii atent/ă la ele mai mult, nu te uita doar ca să ai ce să faci când mănânci niște popcorn și bei cola. Poți reține multe lucruri importante si de acolo.
16. Mergi la concerte și destrăbălează-te. Acum depinde și ce concert, evident. Dar într-un an întreg, sigur găsești un concert în care să sari ca nebunul/nebuna și să simți basul în stomac și să cânți versurile până te ustură gâtul.
17. Uită-te la fotbal, că înseamnă mult mai mult decât niște băieți care dau cu piciorul în minge. “Dupa Euro 2000, sex-shopurile trebuiau închise. Cine căuta dragoste și emoție se putea încărca pe viață privind spectacolul de pe stadioane.” (Tot Traian Ungureanu, in „Manifestul fotbalist”)
Daca mai vrei dovezi, uite una tocmai din Islanda, sau una de la suporterii Realului, care-l aplaudă în picioare pe Ronaldinho. A, parcă mai era una. ASA CEVA NU SE UITĂ NICIODATĂ …
18. Fă alegerile tale, nu mai întreba în stânga și în dreapta. Asta înseamnă să pasezi responsabilitatea. Nu mai face asta, pentru că o să ai momente de luciditate, în care o să-ți dai seama cât de slab/ă ești când zici la orice răscruce “Tu ce părere ai? Ce să fac?” Fă ce simți tu, că despre tine e vorba. Tu vei primi și răsplata, tu vei încasa și partea urâtă.
19. Un NU primit e doar un NU și atât. Nu e capăt de țară. Fie vorba de job, fie vorba de relații. NU nu e o boală irecuperabilă. E un fel de pojar care durează cam 2 săptămâni. Nu te văicări mult că l-ai primit. O să mai primești și altul. Și n-o să mori.
20. Nu te aștepta ca lumea să te înțeleagă. Nu e nimeni dator cu asta. Important e ca tu să te înțelegi singur/ă.
21. Nu fi enervant de precaut/ă. Precauția exagerată e ca un fotbal jucat prea tactic, sec, fără emoție. Mai lasă asta deoparte și fă loc și pentru fantezie. Fii mingicar măcar din când în când.
22. Sună egoist, dar fii tu rolul principal în viața ta. Că dacă tu nu ești bine, nu îi poți ajuta pe cei din jur.
23. Nu te culca pe o ureche. Să ai un 1-0 în minutul 30 nu înseamnă că o să câștigi meciul. Cam așa și în viață. Nu te mulțumi doar cu 1-0.
24. Nu fi cel mai mare dușman al tău. Nu pune răul înainte, iar dacă-l pui, măcar bagă o glumiță în gând, la finalul negativismului tău. E greu să scapi de obiceiul ăsta, dar măcar repetă în cap și varianta bună, de fiecare dată când ești atacat de aia rea. Spre exemplu: “N-o să iasă treaba cu blogul ăsta, nu interesează pe nimeni ce zic.” Atunci intervine contra-atacul “Hai să încerc o vreme, totuși mă citesc niște oameni. Măcar fac ce-mi place. Numai și pentru asta, ar trebui să atrag niște oameni care să rezoneze cu mine”. PLUS Nu pune presiune pe tine. O să cedezi. Nu-ți da autogol.
25. Nu promite, dacă nu ești sigur că poți să faci ceva. Pe lângă faptul că dezamăgești oameni, te stresezi și tu. Asta are legătură cu NU-ul de la punctul 5, pe care trebuie să-l zici mai des.
Nu o să promit că voi reuși să pun în practică toate cele 25 de puncte. Dar o să încerc. Și doar încercând o să strâng experiențe. Și uite așa o să adun puncte noi și valoroase în clasamentul vieții mele. ?
Să aveți un an în care să fiți și să faceți ce vreți voi. Asta e cel mai important. Și punctele. Adunați puncte!