Articole

Bambilici

min repriza de citit. Pasează pe:

29 aprilie 2015 / Un articol de Andreea

Bambilici

rapid-botosani-2015-giulesti Sursa: Ștefan Constantin

Spune un loc în clasament

Când eram mică, bunica mea m-a învăţat să joc bambilici.

– Spune un număr.

– 20!

– 21. Te-am bătut!

Mă enerva când asta era propunerea ei de joc. Când am mai crescut, mi-ai dat seama că bambilici se juca de fiecare dată când nu avea chef să joace ceva mai ,,serios”. Bambilici era o glumă. Un banc sec. Mereu ultima variantă de joc pe care aş fi putut-o alege, pentru că era aberantă. Un mişto la adresa celorlalte jocuri. Orice joc se transforma în bambilici când devenea plictisitor sau stupid.

Şi aşa mi-a rămas bambilici în memorie.

Am fost aseară la Rapid-Botoşani. Şi, după golul moldovenilor din minutul 25, m-am auzit vorbind:

,,Ce joacă Rapidul? Bambilici?”

Greşit. Rapidul a jucat un bambilici mai complex, pe care îl voi explica aici.

Forma dezvoltată a bambiliciului se manifestă prin:

  • predispoziţie la reacţii lente în atac. Meulens e un exemplu clar de aşa nu trebuie să te comporţi în careu, dacă vrei să nu fii deposedat.
  • încredere prea mare în colegi. Nico a sărit peste minge, crezând ca Benson se va prinde de schemă. Nu s-a prins, plus că acesta împrumutase deja din predispoziţia lui Meulens la reacţii lente in atac.
  • non-preluări – Când mingea îţi cade pe cap şi nu te crede nimeni că ai vrut să o preiei aşa, Meulens!
  • proba bonus ,,despre offside” – cum faci ca să nu stai mereu in offside, Meulens; Cum reuşeşti să nu scoţi din offside adversarii, Cmovs.
  • apariţia unor întrebări capcană de la spectatori: ,, Cu cine, cu cine?”
  • miraj. Daniel Niculae a şutat ca pe vremea victoriei cu Hamburg şi a egalat. Au urmat câteva minute în care Rapidul părea că a renunţat la tactica bambilici. Şi lumea cânta, şi tribuna a doua trepida sub tălpi de oameni fericiţi. Apoi linişte câteva secunde, odată cu şutul lui Ivanovici de la Botoşani în bara noastră transversală. Şocul a trecut repede, cu cântec şi încurajări frenetice. Penalty pentru Botoşani, 1-2, agonie. Penalty pentru Rapid, 2-2, extaz. Ratarea lui Nico, singur cu portarul. Trezirea la realitate. La bambilici.

– Spune un loc în clasament.

– 14.

– 12. Sau 11. Sau 10. Sau orice loc care te păstrează în Liga I. Te-am bătut, Rapidule!

* Rapidul are farmecul lui, chit că mai joacă bambilici din când în când. Ăsta e Rapidul din Giuleşti, iubeşte-l şi-ai să-nnebuneşti.