Articole

De citit de 39 de ori! Scrisoarea de dragoste a lui Buffon pentru poarta lui

min repriza de citit. Pasează pe:

28 ianuarie 2017 / Un articol de Andreea

De citit de 39 de ori! Scrisoarea de dragoste a lui Buffon pentru poarta lui

Gianluigi-Buffon Sursa: independent.co.uk

Azi, Gigi împlinește 39 de ani.

Era martie 2016 când Buffon atingea un record în Serie A: 11 meciuri consecutive fără gol primit. 974 de minute în care n-a trecut mingea de el.
În 1994, portarul lui Milan strânsese 929 minute. De atunci, istoria l-a așteptat pe Buffon să renunțe la locul de la mijlocul terenului și să se îndrăgostească de mănușile de portar. La 12 ani, Buffon și-a dat seama că scopul lui nu era să dea gol, ci să apere poarta echipei.

După meciul din martie, Buffon i-a compus o scrisoare de dragoste porții lui. O scriu aici, azi, când Gigi împlinește 39 de ani. Poate ați uitat de ea sau poate nici nu ați citit-o până acum. Merită citită. De 39 de ori. Apoi iar. Și iar.

“Aveam 12 ani când ți-am întors spatele, negându-mi trecutul ca să îți ofer ție un viitor sigur.
M-am lăsat condus de inimă
M-am lăsat condus de instinct
Dar ziua în care am încetat să te privesc față în față a fost și ziua în care am început să te iubesc
Să te protejez
Să-ți fiu prima și ultima linie a apărării tale
Mi-am promis că voi face orice ca să nu-ți mai văd fața din nou. Sau că o voi vedea cât de puțin posibil. Era dureros de fiecare dată când o făceam, întorcându-mă către tine și realizând că te-am dezamăgit.
Iar
Și iar
Am fost mereu opuși, dar acum suntem complementari, ca soarele și luna. Forțați să trăim unul lângă altul, fără să ni se dea voie să ne atingem. Colegi pe viață, o viață în care ne este refuzat contactul.
Acum mai mult de 25 de ani mi-am spus jurământul: Am jurat să te protejez. Să am grijă de tine. Sa-ți fiu scutul împotriva dușmanilor. M-am gândit mereu la fericirea ta și am pus-o chiar înaintea fericirii mele.
Aveam 12 ani când i-am întors spatele porții mele. Și voi face asta în continuare, atâta timp cât picioarele, mintea și inima îmi vor permite.”

Fotbalul e și despre cuvinte frumoase ca golurile înscrise sau apărate, e și despre puterea de a fi legendar. Fotbalul rescrie povestea în care regele de la palat avea un bufon de care toți râdeau. În povestea asta, în chiar chiar fotbalul e rege, toți iși doresc să fie Buffoni.