Articole

Interviu | Primul meci în România. Când tatăl stelist te duce în Giulești

min repriza de citit. Pasează pe:

31 august 2023 / Un articol de Andreea

Interviu | Primul meci în România. Când tatăl stelist te duce în Giulești

Joshua meci in Giulesti

„Am vrut să fie mândru de România.”

Părinții. Cei care se îngrijorează pentru tot, cei care ne iubesc și la bine, și la rău. Cei care, într-un moment extraordinar de inspirație, ne duc la un meci. La primul nostru meci de fotbal. Așa începe orice poveste de dragoste între suporter și acest sport minunat.
Părinții. Uneori ei nu țin cu aceeași echipă cu care tu alegi să îți petreci atâtea seri din viața ta. Și tocmai aici vine surpriza. Părinții pot fi steliști și pot alege să te ducă în Giulești.
Iulian locuiește cu fiul lui, Joshua, în UK. Vara asta, a fost pentru prima oară în România, iar Iulian a ales să meargă împreună pe stadion la Rapid – Farul. Ce moment bun a ales! 🙂

După meci, am primit un clip cu Joshua fericit.

Joshua la primul meci pe un stadion din România

Apoi am vorbit cu tatăl lui, un om entuziasmat, inteligent și plin de viață. A vrut ca Joshua să fie mândru de România, iar cuvintele astea nu au cum să nu te impresioneze, mai ales după ce vezi bucuria sinceră din ochii puștiului, în clipul de mai sus.

Te invit să-i cunoști printre rânduri pe Joshua și Iulian. Tată și fiu care au descoperit împreună magia Giuleștiului. Și care se vor întoarce aici negreșit. Așa a început povestea de dragoste între Joshua și Rapid.

1. Câți ani are Joshua și ce pasiuni are?
9 ani împliniți, merge spre 10. Are mai multe pasiuni, pe care mă bucur să i le descopăr: fotbal, aventuri spontane, calculatoare și înot.

2. Cu ce echipă ține Joshua?
Joshua ține cu Arsenal și chiar a fost la meci pe Emirates. E foarte pasionat și joacă fotbal de la 4 ani, de când l-am înscris la o școală de fotbal. Mereu îl încurajez spunându-i că poate să ajungă un fotbalist mare dacă se antrenează din greu. Poate să ajungă ca Saka, fotbalistul lui preferat de la Arsenal.

www.theguardian.com

3. Pe tine cine te-a dus prima oară pe stadion? Cum te-ai simțit atunci?
Tata m-a dus prima oară pe stadion, la un meci Brașov – Steaua. A fost superb și m-am îndrăgostit pe loc de atmosfera din galerie.

4. Cu ce echipă ții tu? 
Țin cu Steaua de mic probabil și datorită faptului că era printre cele mai titrate echipe din țară când eram eu copil. Nu e pasiune moștenită din familie, tatăl meu e dinamovist, dar nu mi-a impus vreodată cu cine să țin. Cum nici eu nu i-aș impune băiatului meu.

Din arhiva personală a lui Iulian
Din arhiva personală a lui Iulian

5. De ce ai ales să mergeți în Giulești la un meci? A fost primul meci văzut de Joshua pe un stadion în România?
FCSB juca în aceeași zi cu Iași pe Arena Națională, dar am știut că pe Giulești atmosfera va fi mai plăcută. Fiind pentru prima oară în România cu Joshua, am dorit ca el să vadă o atmosferă incredibilă și chiar nu m-am gândit că ar conta echipele de pe teren atâta timp cât atmosfera de pe stadion e frumoasă. Am vrut să fie mândru de România și să le povestească tuturor colegilor lui din UK experiența trăită la meci.

6. Cum i s-a părut lui Joshua la meci, care au fost reacțiile lui?
A fost super încântat și imediat ce am ajuns acasă în UK mi-a zis să postez clipul cu galeria pe canalul lui de YouTube.  Și colegii lui de la școală au fost impresionați de atmosfera din România și de experiența lui Joshua. După cum bine știm, pe stadioanele din Anglia nu prea mai există o astfel de atmosferă cum a fost cea de pe stadionul Giulești.

7. Ție cum ți s-a părut la meci?
Sincer, a fost superb, mai ales că am nimerit în peluza unde era galeria Rapidului. A fost frumos, eu am încercat să nu strig prea tare pentru Rapid, dar sigur am aplaudat la fiecare gol înscrise de Rapid sau de echipa adversă. Până la urmă, totul a fost pentru fiul meu.

Quote

Am vrut să fie mândru de România. Pentru mine a fost îndeajuns să mă uit la el și să-l văd cum sare în sus de bucurie, cântând alături de galerie. A fost un moment pe care sigur nu-l vom uita niciodată.

— Iulian, tatăl lui Joshua
Din arhiva personală a lui Iulian

8. Ce înseamnă pentru tine, ca tată, să mergi alături de fiul tău pe stadion?
Mie și lui Joshua ne place aventura, iar eu chiar pot să fiu mândru că este un copil cuminte și destul de matur pentru vârsta lui. Asta ne permite să mergem pe diverse stadioane împreună sau să vizităm alte țări doar noi doi. Aventura între tată și fiu. Iubim meciurile de pe stadioane, iubim jocul frumos și golurile, iar eu mai ales le iubesc, pentru că îl fac fericit pe Joshua.

9. Cum te-ai simțit pe Giulești în compania fiului tău?
Pentru mine a fost îndeajuns să mă uit la băiatul meu cum sare în sus de bucurie, cântând alături de galerie. A fost un moment pe care sigur nu îl vom uita niciodată nici eu și nici el.
Eram în fața stadionului înainte de meci și nu aveam bilet, iar fiul meu mă tot întreba când intrăm la meci. Iar eu căutam disperat bilete pentru amândoi, promițându-i că voi reuși. Și până la urmă am reușit. Asta mă face să cred că unde este voință există și soluție.

10. Dacă Joshua te-ar anunța că va ține de acum înainte cu Rapid, ce i-ai spune?
Dacă îmi spune că ține cu Rapid, o să-l aduc pe Giulești din nou la următoarea noastră aventură în România.

Din arhiva personală a lui Iulian

Mulțumiri lui Iulian pentru poveste și mulțumiri fotbalului pentru cadrul acesta în care ne face să ne întâlnim și să împărtășim emoții.

De când a venit prima oară pe Giulesti, Joshua a fost bucuros. Până la urmă, asta căutăm la fiecare meci la care ne ducem. Până la urmă, ăsta e obiectivul fotbalului, să facă oamenii să simtă ceva. Și e atât de bine când se întămplă acest lucru!


Dacă ai o poveste frumoasă despre fotbal sau știi pe cineva care are, te invit să ne scrii la rujpebara@gmail.com sau pe conturile de Facebook și Instagram. Suntem aici să o transmitem mai departe.