Articole

No more red. Despre cum fotbalul poate schimba vieți

min repriza de citit. Pasează pe:

8 ianuarie 2022 / Un articol de Andreea

No more red. Despre cum fotbalul poate schimba vieți

wrighty-nomorred Photo Credits www.arsenal.com

"Everyone needs inspiration" - Emile Smith Rowe

Arsenal a lansat o campanie socială numită No More Red, prin care scoate în evidență existența violenței, fricii și al lamelor de cuțit pe străzile Londrei. Jucătorii vor îmbrăca la meciul din FA Cup cu Nottingham Forest un tricou complet alb, pe care apoi îl vor dona unor ONG-uri preocupate cu eradicarea violenței în rândul tinerilor.

 

Din depărtare, poate fi doar o poleială cu care fotbalul condus de bani e vopsit. Aici, în România, într-o țară în care povestea fotbalului și a comunității are atât de mult potențial, dar nu exploatat, campania asta trece ușor cu vederea. Un club mare, un sponsor mare, un nou model de tricou, o filmare cu Idris Elba, Ian Wright, Emile Smith Rowe printre câțiva tineri londonezi. Cool, foarte cool, dar mai departe de atât ce se întâmplă?

30 de tineri au fost uciși anul trecut în Londra prin înjunghiere. Îmi imaginez un decor din The Wire, mai ales când Idris Elba (Stringer Bell în serialul ,,The Wire”) vorbește pe ton grav despre cum viitoarele staruri ale fotbalului trăiesc acum pe străzile de pe lângă Emirates. Dar în loc să fie preocupați de fotbal, sunt atenți să se uite peste umăr, de teama unui pericol iminent. Idris Elba a înființat acum câțiva ani organizația ,,Don’t stab your future”, inițiativă prin care vrea să ajute tinerii englezi.

Revenind la întrebarea mea, dincolo de clipul campaniei, se întâmplă:

  • Arsenal și Adidas scot la lumină problema din întunericul Londrei, acolo unde cuțitele sunt arme de atac, dar și instrumente de apărare împotriva fricii. Clubul se folosește de popularitatea lui ca să ne arate un adevăr, să conștientizăm slăbiciunile comunității, să le putem repara, în măsura în care putem. Gestul acesta e doar un mic bulgăre care se rostogolește de pe un munte. Până jos, schimbările pot fi multe.
  • Dincolo de awareness, Arsenal face cu adevărat ceva. În cazul de față, caută tineri cu potențial, creativi, artiști, oameni care vor să evolueze și îi pune în contact cu câte un mentor, care îi poate ajuta de acum înainte. De asemenea, le oferă un spațiu de promovare: un exemplu este Verona, o artistă din Londra care a primit o comandă de la Arsenal să creeze un desen care va fi folosit în programul de meci pe 22 ianuarie, când echipa joacă împotriva lui Burnley.
  • Că Arsenal vrea, pe parcursul parteneriatului cu Adidas, să construiască cel puțin un teren de fotbal pe an pentru comunitate. Momentan, s-au apucat de unul în apropierea stadionului Emirates. Un spațiu sigur în care tinerii să își găsească o ocupație. Arsenal oferă alternative și asta e un lucru mult mai important decât pare scris pe hârtie. Numai să vă uitați câteva episoade la The Wire să vă dați seama cât de mult contează un mic gest în viața unor tineri crescuți într-un ,,gang” sau obișnuiți să trăiască în frică.

Arsenal face genul ăsta de campanii de multă vreme, la fel ca toate cluburile din Premier League sau jucători pe cont propriu, iar aici nu pot să nu-l menționez pe Rashford, omul care merită statuie pentru implicarea în viețile copiilor. De asemenea, amintesc și de Foden și frumoasa campanie cu EA Sports în care el zice ,,If I win, my community wins”.

Și închei cu ce zice dragul Smith Rowe: ,,Everyone needs inspiration”. Fotbalul poate să ofere din plin, poate să te schimbe. Și nu doar când ești în tribune și sărbătorești un gol, ci acolo, pe străzi, în punctul cel mai sensibil dintre viața și sport.