Articole

Scrisoare pentru Moșu’ | “Îmi doresc un corn și o napolitană”

min repriza de citit. Pasează pe:

5 decembrie 2018 / Un articol de Andreea

Scrisoare pentru Moșu’ | “Îmi doresc un corn și o napolitană”

Proiect-orfelinat
Quote

Eu sunt Ianis, am 9 ani și îmi place șahul. Îmi doresc un corn, îmi mai doresc și o napolitană.

— Ianis

Când ești mic, nu îți dai seama câte poți obține. Aflat în realitatea ta, vezi greu dincolo de tabla de șah și nu îți dai seama câte meriți. Meriți mult mai mult. Ianis este unul dintre copilașii de la Centrul de Plasament Casa Iosif despre care voi povesti în acest articol. Ne-am înțeles, aici nu e vorba despre fotbal, despre vreun gol marcat de un Balon de Aur, ci e vorba de a umple un gol. Al celor care nu văd dincolo de pioni cât pot fi de nebuni.


Fratele Cio este în anul 3 de Facultate și a primit ca temă pentru final de semestru să organizeze un eveniment. El și colegii de grupă s-au gândit să facă ceva care chiar să fie relevant, așa că au pornit în căutări pe Google după un centru de plasament unde să se ducă în vizită. Lăsăm notele, poate facem puncte la seminar sau nu, dar măcar facem bine.

Și au găsit un orfelinat în Măgurele, dar odată ajunși acolo, au găsit porțile închise și clădirea în paragină. Dar tovarășul Google avea să le îndrepte pașii spre Centrul de Plasament Casa Iosif, aflat prin preajma celui în paragină. Aici, porțile erau deschise, iar în spatele lor, era lumea celor care au visuri. Ce e dureros în treaba asta e că unii nu își dau seama cât de mari pot fi visurile lor.

Quote

Mă numesc Constantin Beatrice Andreea, am 12 ani, îmi place să desenez și să boxez. Mă ajută mult boxul

— Beatrice

Cosmin și colegii lui au vorbit cu responsabilul centrului de plasament, care le-a povestit cum dintre cei 25 de copiii, unii sunt abandonați de tot de părinți, iar unii provin din familii cu probleme, iar autoritățile le-au făcut a doua casă aici.

Quote

Un trening de fotbal, un set de carioci, o pernuță cu fulgi, luminițe de brad, lanț în formă de inimă care se desparte în două părți, un telefon de jucărie, o săniuță mică, papuci de casă.

— Listă de dorințe

Copiii lui Iosif au primit o temă: să scrie o scrisoare pentru Moș Crăciun sau Moș Nicolae în care să scrie ce își doresc. Șansă pentru unii dintre ei să scrie niște lucruri pe care altfel le-ar fi greu să le cumpere, iar pentru alții să ceară fructe. Sau un corn cu ciocolată. Sau o rodie, accentuând în paranteză că e vorba despre fruct.

Mai jos poți citi toate scrisorile lor și să le vezi desenele, o poveste din simboluri grafice și culori către un Moș Nicolae care e bănuit că poate rămâne fără bani – “Și dacă îți mai rămân bani, adu-mi și niște dulciuri”.

"Eu sunt Ștefan, am 11 ani și mi-aș dori să primesc de la tine un set de trucuri de magie"

Aceasta este povestea copilașilor de la Casa Iosif. Finalul ei probabil nu îl vom afla. Poate Ianis va deveni campion national la șah, poate Beatrice își va continua pasiunea pentru box mulți ani de acum înainte, cine știe, viitorul lor, ca și al nostru, e plin de incertitudini. Tot ce putem ști sigur e că le putem face niște sărbători mai frumoase decât momentul în care așezați în fața unei coli sau, în cazul celor care nu știau să scrie, întrebați ce își doresc să-i transmită Moșului, gândurile lor s-au oprit la niște dorințe minore: un kiwi, o banană. Atât. Doar atât.

Facem împreună niște trucuri magice? Îți las mai jos lista centralizată de Cosmin și tovarășii lui de grupă cu dorințele copilașilor. Dacă crezi că ne poți ajuta cumva, cu orice lucru din listă, pe care poate îl ai pe acasă și nu-l mai folosești, cu alimente, cu orice sumă de bani, te rog să o faci, dacă simți că ți-ar face și ție bine să faci parte din trucul de magie al copiilor de la Casa Iosif. Sau măcar scoate din jobenul tău un share al articolului sau al evenimentului făcut de fratele Cio și colegii lui de la Facultate.

Cei mici au trimis scrisorile către gașca de Moși, fiecare dintre ei cu dorințe și pasiuni diferite. Desenele nu au…

Publicată de Ajutoarele Moșului – eveniment caritabil pe Marţi, 4 decembrie 2018

Sursa foto: facebook.com/events/290682024891755/

Pe pagina de Facebook Ajutoarele Moșului – eveniment caritabil și pe pagina evenimentului poți găsi mai multe detalii despre cum ajunge cadoul tău la copii. Ai o persoană de contact cu care să vorbești și o pagină de Facebook unde să scrii dacă vrei să ne dai o mână de ajutor să umplem plasa Moșului de cadouri.

Toți am scris în copilărie măcar o scrisoare către Moșu, nu? Deci știi cum se scrie? Hai să ne imaginăm una, să o scriem repede acum în cap. Să fim din nou copii. Și printre visurile noastre, să înghesuim și o vorbă bună pentru Ianis și amicii lui de la Casa Iosif. Eu îmi doresc o lume în care copiii să creadă cu tot sufletul lor că merită mai mult decât un corn și o napolitană. Tu?

P.S.: Eu o să merg cu Cosmin pe 14 decembrie să le oferim cadourile. Dacă vrei să mergi cu noi, poți să-mi scrii direct pe Ruj pe Bară sau să le transmiți lor la telefon sau pe pagina de Facebook.

Mulțumesc! ?

Sursa foto: facebook.com/events/290682024891755/